Voor nieuwe lezers


Onder het allereerste bericht in deze blog “Als het leven te snel gaat“, vind je mijn oorspronkelijke motivatie terug waarom ik in maart 2010 aan deze blog begon. Gaandeweg is het vertellen van ‘mijn verhaal’ als mantelzorger voor mijn schoonmoeder (dementerend) en schoonbroer (mentaal gehandicapt) bijna even belangrijk gebleken omdat het voor vele mensen blijkbaar heel veel punten van (h)erkenning inhoudt. Wanneer je het hele verhaal van deze blog wil volgen, moet je dus eigenlijk bij het ‘oudste’ bericht eerst beginnen. Daarvoor kan je het beste de ‘kalender met verschenen berichten’  of het archief  gebruiken (beide terug te vinden aan de rechterzijde). Maar omdat ik wel vaker hoor dat mensen die niet echt thuis zijn in het lezen van blogs, het daar wel eens moeilijk mee hebben, vind je hieronder alle tot nu toe verschenen berichten in de juiste ‘leesvolgorde’ (het oudste bericht bovenaan dus). Ook makkelijk overigens voor wie nog eens wil teruggrijpen naar één bepaald verhaal…

Het verhaal

Schokkende ontdekkingen

Moeilijke beslissingen… en regeltjes, regeltjes, regeltjes

Nog meer regeltjes en nog moeilijkere beslissingen

Een nieuw begin… of toch nog niet?

Leven met dementie

Over inkomsten, uitgaven en allerlei tegemoetkomingen

Hulp… of opgedrongen bemoeienis

Mantelzorg

Mantelzorger in de praktijk

Struikelblok nr. 1: communicatie

Nog meer miscommunicatie

Administratieve mallemolen

Als alles anders wordt…

Zelfinschatting

Dokters… en de demente patiënt

Beangstigende blik op de toekomst

Alweer moeilijke beslissingen

Ondoorgrondelijke wachtlijsten

Alles ligt in de perceptie

Voorlopig bewind

Dementie… het leven zoals het is…

Een nieuwe start?!?

Verstoord leerproces

De vrederechter over de vloer…

Onzichtbare navelstreng

Wat als je niet meer weet dat thuis thuis is?

(intermezzo) Té mooi om niet meteen met iedereen te delen…

Als alles tegenzit…

Daadkrachtig verder…

Verder op de rivier van het leven…

Onvermijdelijke beslissingen

De tweede ronde…

Uiterlijke controle… innerlijke chaos…

De moeilijke weg tussen ‘willen’ en ‘doen’

De eerste keer…

Wanneer mantelzorgen een extra ‘zorg’ wordt…

Intermezzo II: nieuwe ontwikkelingen

Het grote zorgoverleg

Stap voor stap, dag per dag

“Zo leven wij”

Stroomversnelling

D-day

Een nieuw hoofdstuk

Duizendpoot en kameleon..

Om jullie nog beter van dienst te zijn.

Met vertrouwen, doorzettingsvermogen en engelengeduld…

Zoektocht naar vrijwilligers

Slikken en doorgaan

Het leven gaat verder…

Het concert van het leven…

Voorlopige bewindvoering in de praktijk

Druk, druk, druk

Mantelzorg, het leven zoals het soms kan zijn…

Mantelzorg, vaak een kwestie van observatie, informatie en communicatie

Familielid, mantelzorger, voorlopig bewindvoerder… één persoon, verschillende bevoegdheden

Waar ik al zo lang naar zocht: het CM-Infopunt Chronisch Zieken (intermezzo)

Oefening baart kunst

Moeilijke dilemma’s

Onverwacht afscheid

Voorlopig bewindvoerder… soms bijna een vak op zich

Ademruimte… tot het allemaal toch te véél wordt.

De spreekwoordelijke druppel…

Dé grote dag: verhuisdag

Ook dit hoort erbij als je voorlopig bewindvoerder bent…

En dan slaat het noodlot toe…

Hoe het nu gaat…

De nieuwe wetgeving omtrent ‘voorlopige bewindvoering’

Veel gestelde vragen

Onder de rubriek ‘veel gestelde vragen’ worden enkele concrete en gerichte vragen behandeld. Mocht u zelf met een concrete vraag zitten en heeft u het antwoord hier niet gevonden, stel dan uw vraag gerust als ‘reactie’ onder deze rubriek. De tot op dit ogenblik behandelde vragen zijn:

Waarom een voorlopig bewindvoerder aanstellen?

Wat is een katz-schaal?

 

Nieuwe ontwikkelingen

Deze verhalen mag je trouwens zéker niet missen:

Gluren bij de buren

Hoe ik de zorgsite van ShareCare.nl ontdekte

Drie maanden ‘zorgsite’

Een oplossing voor de wachtlijsten?

Persberichten

Mijn blog werd ook een paar keer opgepikt door de schrijvende pers. Alle verschenen artikelen vind je terug onder het tabblad  pers en voordrachten

Plus-magazine van juni 2010

Krantenartikel “zo leven wij” – weekendbijlage Het Laatste Nieuws van 12 februari 2011

Vermelding op www.invoorzorg.nl

Libelle van 1 september 2011: Interview in de reeks ‘vrouwen met een missie’ : artikel Libelle 1 september 2011 (PDF-bestand)

Voordracht over mijn ervaring als voorlopig bewindvoerder tijdens praatcafé dementie te St.Michiels-Brugge op 19 oktober 2011. Voor meer informatie: klik hier

Laureate Libelle vrouw van het jaar 2011

TV-debuut: interview op ROB-TV n.a.v. nominatie voor Libelle vrouw van het jaar 2011

Andere schrijfsels

En voor wie me ook van een andere kant wil leren kennen zijn er de door mezelf geschreven teksten, verhalen en gedichten onder het tabblad ‘andere schrijfsels’

Iedereen een ‘stem’ dankzij internet en/of social media.

Een wereld in twee snelheden

Kortverhaal (wedstrijd M)

De zon en de maan

Een niet-alledaags dagboek

Je kan je ook inschrijven op de ‘fanpage’ op  facebook waar je kan deelnemen aan discussies.  Ook wie me persoonlijk wil volgen op facebook of twitter, vindt in de rechterkolom of helemaal onderaan de nodige links daartoe . Klik gewoon op de desbetreffende ‘badge’ of ‘logo’ en de rest wijst zichzelf eigenlijk uit

Veel leesplezier!!!!

6 reacties op Voor nieuwe lezers

 1. beertje zegt:

  Beste mevrouw Vangaver

  Een beschermde persoon staan onder bewindvoerder (advocaat). Is het zo dat alles vernietigd wordt als men onder voorlopig bewind staat? Persoon heeft bepaalde wensen op papier gezet (handgeschreven, gedateerd, handtekening). Origineel is reeds neergelegd bij notaris.

  Gegroet
  Moni

  Like

 2. beertje zegt:

  Beste mevrouw vangaver

  Hartelijk dank voor uw reactie. Deze was heel goed op dat moment en is in bijzijn van een externe getuige gebeurd sdie ons de raad gaf. We hebben dit met 3 gedaan. De teksten hebbben we op pc gezet en deze heeft dan met de hand overgeschreven. Moet ik deze getuige vragen om een getuigenis op papier te zetten voor het geval men dit wil vernietigen?

  Hartelijk dank
  beertje

  Like

  • Ik vrees dat ik je hierin geen advies kan geven. Misschien kan je eens te rade gaan bij een notaris, een advocaat of een wetswinkel. Het enige wat ik weet is dat iemand die onder voorlopig bewind staat slechts onder zeer uitzonderlijke omstandigheden nog een testament of iets dergelijks kan opmaken en dat daarvoor de uitdrukkelijke toestemming van de vrederechter nodig is. Wat er echter gebeurt met reeds bestaande documenten en de eventuele betwisting omtrent hun geldigheid (omwille van de mogelijke twijfel omtrent de beslissingsbevoegdheid op het ogenblik van de ondertekening), weet ik niet. Ik stel dus voor dat je je elders bevraagt. Dit is immers geen juridisch forum.
   Met vriendelijke groet
   Martine Vangaver

   Like

 3. mies zegt:

  Ik heb een vraagje (zoals zovelen). Mijn -kinderloze- tante is 89 en lijdt aan dementie. Ze verblijft sinds november in een rusthuis. Ze is al een 6-tal jaren dementerend en na het overlijden van haar man in 2009 heb ik de rol van mantelzorger opgenomen.
  Mijn tante had 4 zussen (waaronder mijn moeder), één is nog in leven. Er zijn 15 neven/nichten. De meesten daarvan heeft ze de laatste jaren alleen gezien op begrafenissen, een 3-tal komt af en toe op bezoek.
  Mijn tante is niet onbemiddeld. Ik heb volmacht om haar geld te beheren: ik doe de betalingen van het rusthuis, ik koop elke week extra’s (fruit, wijn -ze is gesteld op haar dagelijks glaasje-, kaas -ze eet graag Franse kazen- enz), zorg voor nieuwe kleding als dit nodig is… Financieel is er geen enkel probleem. Ik bezorg de familie op regelmatige tijdstippen een overzicht van de bankuittreksels en bij vragen mogen ze me contacteren.
  Van elke tak (elke zus) is er een ‘afgevaardigde’ aangesteld. Omdat ik de enige ben die haar wekelijks bezoek(meestal 3 tot 4 keer) en het beste zicht heb op wat er nodig is, is er afgesproken dat ik dit blijf doen en dat we geen officiële bewindvoerder aanstellen omdat het zo wel loopt. Nu is er één neef van mening veranderd, (de reden is mij niet duidelijk). Volgende week is er een overleg met de vrederechter in het rusthuis. Alleen mijn tante en de zogenaamde afgevaardigden van elke tak hebben een aangetekend schrijven ontvangen en ik (mijn broer is afgevaardigde van mijn familie).
  Mijn vragen:
  – mogen ook andere neven en nichten op deze zitting aanwezig zijn of mogen alleen de personen die een aangetekend schrijven ontvingen dit?
  -: als één familielid (de betreffende neef) zich verzet tegen de aanstelling van een ander familielid als voorlopige bewindvoerder, wordt het dan sowieso een’buitenstaander’ of kan de vrederechter toch beslissen om dat familielid aan te stellen?
  – :als ik voorlopige bewindvoerder word moet ik elke uitgave verantwoorden (wat logisch is), maar als ik aankopen doe, moet ik dan het geld daarvoor eerst voorschieten? Kan ik beroep blijven doen op mijn volmacht en de bankkaart blijven gebruiken?

  Like

  • Beste Mies,

   heel wat vragen… en op de meeste zou ik in principe ook wel een antwoord kunnen geven… ware het niet dat er een nieuwe wetgeving ivm de voorlopige bewindvoering zit aan te komen. In principe zou die in voege treden op 1 september 2014 en bevat ze naar verluidt toch ook heel wat wijzigingen ten opzichte van de huidige reglementering. Ik hoop dan ook dat je me niet kwalijk neemt dat ik je op dit moment toch liever verwijs naar de griffie van het vredegerecht. Zij kunnen jouw vragen in principe zonder problemen beantwoorden en hebben misschien ook al enigszins zicht op wat en hoe er eventueel wijzigt met de nieuwe wetgeving, wat ik voorlopig dus nog niet heb.
   met vriendelijke groet
   Martine Vangaver

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s