voorlopige bewindvoering (rechterlijke bescherming)


Op 1 september 2014 werd de nieuwe reglementering inzake de ‘voorlopige bewindvoering’ van kracht. We spreken nu overigens over de ‘rechterlijke bescherming’ in plaats van ‘voorlopig bewind’. Deze materie wordt geregeld door de  wet van 17 maart 2013 tot hervorming van de regelingen inzake onbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsstatus die strookt met de menselijke waardigheid.

Wie die wet van 17 maart 2013 tot hervorming van de regelingen inzake onbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsstatus die strookt met de menselijke waardigheid, graag in zijn geheel leest, vindt die hier.

De  geldende regelgeving ivm de ‘rechterlijke bescherming’ (vroeger ‘voorlopig bewind’ genoemd) is terug te vinden in de artikels 488/1 tot en met 502 van het Burgerlijk Wetboek (voor de geconsolideerde wetgeving, klik hier en dan doorscrollen naar artikel 488/1 en volgende).

Naast een volledig nieuwe wetgeving en procedure, werden er bij Koninklijk Besluit ook nieuwe modellen van verzoekschriften en dergelijke bepaald. Zo vind je in het Belgisch Staatsblad van 2 september 2014 het KB van 31 augustus 2014 tot vaststelling van de inhoud en de vorm van modellen van verslagen, van vereenvoudigde boekhouding en van verzoekschrift ter uitvoering van de artikelen   498/3, § 4, 499/6, 5e lid en 499/14 §4 van het Burgerlijk Wetboek en van het artikel 1240, 8e lid, van het Gerechtelijke Wetboek. In hetzelfde Staatsblad vind je ook het Koninklijk Besluit tot vaststelling van de inhoud en de vorm van het standaardformulier van omstandige geneeskundige verklaring ter uitvoering van artikel 1241, 2e en 3e lid, van het Gerechtelijk Wetboek.

Deze modelformulieren van het verzoekschrift tot aanstelling van een bewindvoerder (ter uitvoering van artikel 1240 van het Gerechtelijk Wetboek)  en van de omstandige geneeskundige verklaring ter uitvoering van artikel 1241 van het Gerechtelijk Wetboek, vind je hier ook terug (in Word-formaat) onder het tabblad modelformulieren

Voor specifieke vragen en informatie kan je je het beste wenden tot de griffie van het Vredegerecht. Om te weten te komen tot welk kanton van Vredegerecht je je op basis van woon- of verblijfplaats moet wenden, kan je hier het postnummer van de gemeente ingeven.

2 reacties op voorlopige bewindvoering (rechterlijke bescherming)

 1. marc zegt:

  Beste,
  Moet de omzetting van het voorlopig bewind naar het nieuwe stelsel gevraagd worden? En zo ja, is hiervoor een verzoekschrift voorhanden?
  Mvg

  Like

  • Voor zover ik weet, kan je de ‘omzetting’ altijd wel zelf vragen maar is het zeker geen verplichting. De verschillende griffies zouden naar mijn weten geleidelijk aan al hun dossiers omschakelen. Als ik me niet vergis is er in de nieuwe wetgeving een soort van evaluatiemoment voorzien om de twee jaar, dus veronderstel ik dat alle dossiers binnen die periode zullen moeten omgeschakeld zijn. Voor alle informatie daaromtrent kan u zich overigens het beste informeren bij de griffie van het vredegerecht.
   met vriendelijke groet
   MV

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s