Veel gestelde vragen


De statistieken, verbonden aan deze blog, geven mij dagelijks een overzicht van de zoektermen waarop mensen zoeken om bij mijn blog terecht te komen. Omdat ik al een tijdje merk dat daarbij heel vaak dezelfde vragen en trefwoorden terugkomen, zal ik onder deze rubriek gaandeweg proberen een antwoord te geven op de meest voorkomende vragen.

Waarom een bewindvoerder aanstellen?

Wat is een katz-schaal?

Waar vind ik informatie over:

ivm de rechterlijke bescherming (voorheen voorlopige bewindvoering):

officiële wetgeving ivm voorlopige bewindvoering

welk kanton is bevoegd ivm het aanstellen tot een bewindvoerder?

ivm tegemoetkomingen

FOD Sociale Zekerheid

CM infopunt chronisch zieken

Rechtenverkenner

De Vlaamse Zorgverzekering

Advertenties

10 reacties op Veel gestelde vragen

 1. saelens benny zegt:

  beste
  mijn nicht haar man is opgenomen in het ziekenhuis en is verlam en nooit meer naar huis zal komen.hebben geen kinderen haar man heeft enkel nog een zuster.
  mij nicht zelf is niet in staat zelfstandig te wonen daar ze mentaal achter is
  en niks van alle papieren iets van af weet en geldzaken
  voorlopig woont ze bij haar vader(83jaar) die zelf medische hulp nodig heeft.
  wat zouden jullie mij kunnen adviseren?
  alvast bedankt
  benny

  Like

  • Beste Benny,

   je zal begrijpen dat het voor mij zo goed als onmogelijk is om deze situatie op basis van wat jij schrijft, correct of voldoende in te schatten. Eén ding is natuurlijk wél duidelijk en dat is dat er hulp zal moeten ingeroepen worden en dat op meer dan één vlak denk ik. En precies omdat het probleem zich op zoveel diverse vlakken stelt, zou ik je aanraden om maar eens contact op te nemen met alle mogelijke sociale diensten. En dan zou ik bijvoorbeeld zelf beginnen bij de sociale dienst van het ziekenhuis waar de man van je nicht is opgenomen. Als je daar de hele situatie zo goed mogelijk kan toelichten, is de kans groot dat men van daaruit al enige hulp kan opstarten of je minstens in contact brengen met eventuele andere diensten die jullie kunnen verder helpen. Het is wellicht ook een goed idee om het met die sociaal assistente dan eens te hebben over het eventueel laten aanstellen van een voorlopig bewindvoerder voor je nicht… maar hou daarbij toch ook in gedachten dat haar echtgenoot – voor zover ik begrijp uit je berichtje – wel nog mentaal gezond is… dus misschien is er mettertijd, met de nodige hulp toch de mogelijkheid dat hij de verantwoordelijkheid voor de financiële en administratieve zaken blijft waarnemen. Maar zoals gezegd, kan ik natuurlijk onmogelijk de ernst van deze situatie inschatten en kan u zich in eerste instantie wellicht het beste richten tot de sociale dienst van het ziekenhuis. Mocht dat niet lukken dan kan u natuurlijk ook steeds contact opnemen met de sociale dienst van het OCMW. Ook op het CM-infopunt Chronische Zieken (info terug te vinden op mijn blog) kunnen ze je wellicht nuttige informatie en adressen geven waar je terecht kan voor het eventueel aanvragen van hulp en mogelijke tegemoetkomingen.
   Laat me jou alvast heel veel sterkte toewensen in deze toch wel moeilijke situatie.

   met vriendelijke groet
   Martine Vangaver

   Like

   • saelens benny zegt:

    beste Martine
    ondertussen is de persoon in kwestie overlijden
    deze had mij nog gevraagd met zijn wagen naar de keuring te gaan voor 8 februari
    ondertussen was besloten om de wagen te keuren voor verkoop.
    graag zou de ik auto zelf kopen of kan mijn nichtje hem mij schenken
    zelf hadden ze geen kinderen maar zijn getrouw met scheiding van goederen
    wat zou ik het best doen.
    groetjes
    benny

    Like

    • Beste Benny,

     je zal wellicht begrijpen dat ik je hierin absoluut niet kan adviseren. Gelet op het feit dat de wagen eigendom was van de overledene, behoort die nu tot de erfenis van betrokkene. Als je vragen hebt ivm erfenisrecht, kan je wellicht het beste terecht bij een notaris. Er is echter wél nog iets wat me even van het hart moet. In je vorige bericht vertelde je dat je nicht ‘mentaal achter’ is en niet in staat is haar ‘zaken’ zelf te beredderen. Sta me dan ook toe de nodige vraagtekens te plaatsen bij je huidige overweging dat je nicht de wagen aan jou zou kunnen schenken… Zoiets lijkt me op zijn minst ongepast.

     met vriendelijke groet
     Martine Vangaver

     Like

 2. beertje zegt:

  Goedenavond mevrouw Vangaver

  Ik ben per toeval vandaag op uw website terechtgekomen. Ik heb eerst meer dan een uur uw wedervaringen gelezen. Nog niet allemaal, maar ga dadelijk verder lezen. Het komt echt uit het hart! En wat betreft uw schoonmoeder, het klinkt wel vertrouwd in de oren. Proficiat dat u dit allemaal doet. Chapeau.

  Mede omdat u goed geïnformeerd bent over deze materie en ik nergens terecht kan met deze vragen, durf ik bij u aankloppen.
  De vragen zijn:
  Externe bewindvoerder (=BW) heeft het eerste jaarverslag ingediend. Per toeval zag ik een bedrag dat regelmatig terugkomt. En een van de bedragen was fout, wellicht een typefout. Maar toch met een verschil van bijna 8€. Dan heb ik nog een 2de “vergetelheid” gevonden. Maandelijks wordt hetzelfde bedrag gestort. Een keer is dit niet gebeurd. Ook zijn er 2 uitgaven gebeurd die normaal terug door de verzekering gestort moesten worden. Dit is niet gebeurd en zal ook niet gebeuren vermoed ik, alhoewel duidelijk afgesproken werd. BW wil hier niet op ingaan.
  Ook heb ik nergens de 3% vergoeding gevonden die de BW mag aanrekenen voor de geleverde prestaties. Normaal is dit over de inkomsten van dat jaar. Over welke inkomsten gaat het eigenlijk? mantelzorgepremies, tegemoetkomingen, pensioen, tussenkomsten mutualiteiten, interesten, …

  Ik vraag misschien veel maar…. omdat u zo’n levensecht dagboek hebt waar iedereen in mag lezen, durf ik bij u mijn vragen stellen.

  Misschien tot binnenkort?
  Beertje

  Like

  • Beste Beertje,

   wat de ‘fouten’ betreft die je in het jaarverslag hebt opgemerkt, kan je misschien het beste een brief richten aan de vrederechter. Wanneer het jaarverslag van de voorlopig bewindvoerder nog niet is goedgekeurd, is het mogelijk dat men met uw opmerkingen rekening houdt bij het nazicht van het jaarverslag. Mocht het wel al goedgekeurd zijn, dan vrees ik dat er niet veel meer kan aan gebeuren tenzij u echt het gevoel heeft dat er sprake is van opzettelijke ‘fraude’… dan zou ik het ook als dusdanig aanklagen.
   Wat de beheersvergoeding van 3% betreft: vermits je zegt dat het gaat om het eerste jaarverslag van de voorlopig bewindvoerder, kan je die beheersvergoeding ook nog niet terugvinden. Het is namelijk zo dat de bewindvoerder de toekenning van dat bedrag moet vragen. De goedkeuring daartoe wordt normaliter dan gegeven tesamen met de goedkeuring van het jaarverslag. Je zal het afhouden van die beheersvergoeding dan ook pas vanaf het volgende jaarverslag zien verschijnen. De beheersvergoeding van 3 % wordt berekend op alle effectieve ‘inkomsten’ van de te beschermen persoon. Om te bepalen wat echt inkomsten zijn, volstaat het eigenlijk om het logische verstand te laten spreken. Zo zijn tussenkomsten van de mutualiteit, teruggave van de belastingen, elektriciteit, water, enz… géén inkomsten. Ook de opbrengsten van de eventuele verkoop van een eigendomswoning en erfenissen worden NIET beschouwd als inkomsten en mogen niet in aanmerking genomen worden voor de berekening van de beheersvergoeding. Het gaat dus om échte inkomsten… en in de meeste gevallen gaat het dan in hoofdzaak om pensioenen, mantelzorgpremie, tegemoetkomingen van de FOD, intresten op bankrekeningen, e.d.
   Ik hoop u hiermee alvast een antwoord te hebben gegeven op uw vragen. Nu kan u met dergelijke vragen natuurlijk ook altijd terecht op de griffie van het vredegerecht. Maar mocht u nog vragen hebben, dan mag u die hier natuurlijk ook altijd stellen. Wanneer ik het antwoord ken, dan deel ik dat graag… en wanneer ik het niet weet, ben ik daar ook heel eerlijk in en zal ik altijd proberen u naar de juiste dienst te verwijzen die u dan wél een antwoord kan verstrekken.

   met vriendelijke groet
   Martine Vangaver

   Like

   • beertje zegt:

    Beste mevrouw VanGaver.
    Hartelijk dank voor uw “supersnelle” reactie.
    Rest me nog een vraag: “Hoe weet ik of het verslag wel/niet goedgekeurd is? Moet ik dat per aangetekend schrijven doen? Ik vermoed absoluut geen fraude of zoiets. Maar ik denk dat de BW dit ook wel wil weten. Er was ook een “verkeerde boeking”. Maar nergens kan ik dat bedrag terugvinden.
    Fijne avond en tot ziens
    Beertje

    Like

    • Je zou eventueel gewoon eerst eens kunnen bellen naar de griffie van het vredegerecht en het op een informele manier proberen te vragen en op te lossen. Mocht je daar enigszins tegen een muur oplopen (is echt afhankelijk van vredegerecht tot vredegerecht) dan zou ik het gewoon per brief vragen/melden. Hoeft zeker niet aangetekend. Als het niet te ver bij je vandaan is, zou je natuurlijk ook even op de griffie kunnen binnenlopen. Zo’n persoonlijk contact – zonder verwijten of verdachtmakingen – doet soms wonderen. Vertel er gewoon je bezorgdheden en kijk waar je komt.
     Voor jou ook een fijne avond
     Martine

     Like

     • een vraag ik ben in 2011 ingetrokken bij mijn ouders ,mijn moeder was toen ernstig ziek,parkinson,alsenheimer en drie hersen infarckten,nu is mijn vraag of ik als dochter een tegoemoetkoming kan bekomen van het FOD voor het verzorgen van mijn moeder

      Like

     • Beste Margot,

      een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden, is altijd voor de bejaarde zelf… niet voor diegene die voor de bejaarde zorgt.

      met vriendelijke groet
      Martine Vangaver

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s