Aanvraag tegemoetkoming Vlaamse zorgverzekering (zorgkas – ook wel eens (onterecht) mantelzorgpremie genoemd))


Dat we allemaal verplicht zijn om ieder jaar 25 euro (10 euro voor sommige categoriëen) te betalen als bijdrage aan de zorgverzekering, dat weten we allemaal wel, denk ik. Maar dat we onder bepaalde omstandigheden ook in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van 130 euro per maand van diezelfde zorgverzekering, dat is minder bekend… evenals de te volgen procedure daartoe.

Wanneer je zwaar zorgbehoevend wordt, zowel op fysiek als op mentaal vlak, dan heb je vaak hoge medische kosten waarvoor er allerlei tussenkomsten en tegemoetkomingen voorzien zijn. Maar daarnaast moet je ook vaak een beroep doen op de hulp van mantelzorgers, familie, kennissen… En precies daarvoor is de tegemoetkoming van de zorgverzekering eigenlijk bedoeld… om deze mensen voor hun diensten te kunnen vergoeden. Persoonlijk vind ik de omschrijvingen van, en vooral het ‘doel’ waarvoor al de verschillende tegemoetkomingen (o.a. integratietegemoetkoming, tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden, tegemoetkoming zorgverzekering) bedoeld zijn, niet altijd even duidelijk. Want naast al die tegemoetkomingen bestaat er ook nog zoiets als een persoonlijk assistentiebudget (PAB) en god weet wat nog meer. En allemaal zouden ze hun eigen specifieke doel hebben. Maar bij de meeste tegemoetkomingen staat er vermeld dat ze bedoeld zijn om bij te dragen in de niet-medische kosten. Zo ook voor de tegemoetkoming van de zorgverzekering dus. Verder krijgt iedereen die opgenomen wordt in een rust- en verzorgingstehuis (RVT) of woon- en zorgcentrum (WZC), automatisch recht krijgt op deze tegemoetkoming.  Voor de formaliteiten daarrond kan je je op het moment van opname overigens het beste wenden tot de sociale dienst van het rusthuis zelf.

Maar ook wanneer je gewoon thuis verblijft, kan je in sommige gevallen recht hebben op een tegemoetkoming van de zorgverzekering. Om te bepalen of je graad van zorgbehoevendheid daartoe hoog genoeg is, wordt er een ‘BEL-foto’ (of BEL-profiel) ingevuld. In de meeste officiële publicaties daarrond, wordt gesteld dat je daarvoor contact moet opnemen met de zorgverzekering waarbij je aangesloten bent (meestal verbonden aan de mutualiteit waarbij je lid bent). Wat echter niet of minder geweten is, is het feit dat ook de sociaal assistente van het plaatselijk OCMW een dergelijk BEL-profiel mag invullen en de aanvraag tot de tegemoetkoming van de zorgverzekering (in de volksmond nog altijd ‘zorgkas’) kan aanvragen. Verder is het ook zo dat verschillende andere attesten waarbij de zorgbehoevendheid reeds is vastgesteld, in aanmerking kunnen genomen worden voor de aanvraag tot tegemoetkoming van de zorgverzekering. Maar in de meeste gevallen zal je dus een beroep doen op een ‘gemachtigde indicatiesteller’ die je graad van zorgbehoevendheid zal vaststellen door het invullen van het BEL-profiel.

Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming van de zorgkas moet je minstens 35 scoren op de BEL-schaal. Dat betekent dat je zowel op fysiek als op geestelijk vlak zwaar zorgbehoevend bent. Er wordt daarbij gekeken naar de mate van zelfredzaamheid op de verschillende gebieden van de activiteiten van het dagelijks leven, maar ook naar bijvoorbeeld eventuele verwardheid, het al of niet kunnen nemen van initiatief en dergelijke meer. De totaalscore is een eenvoudige optelling van de verschillende deelscores. De toekenning van die afzonderlijke scores voor de verschillende activiteiten van het dagelijks leven, lijken trouwens niet altijd even logisch, maar zolang ze eerlijk en consequent toegepast worden, mag dat op zich natuurlijk geen probleem zijn. Zo zal iemand die bijvoorbeeld vanaf zijn middel totaal verlamd is en hulp nodig heeft bij het aantrekken van broek, kousen en schoenen, niét de hoogste score krijgen voor het zich niet kunnen aankleden. Men gaat er dan van uit dat hij zich nog gedeeltelijk kan aankleden.

Zodra het BEL-formulier is ingevuld en de score opgeteld, weet je dus eigenlijk meteen of je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming van de zorgverzekering. Wanneer je 35 of meer scoort op de BEL-score wordt je als zwaar-zorgbehoevend beschouwd en zal men meteen de nodige aanvraagformulieren invullen, laten ondertekenen en overmaken aan de zorgkas waarbij je aangesloten bent. Na enkele weken krijg je dan een goedkeuringsbrief van deze zorgkas waarin de periode vermeld staat waarvoor je de tegemoetkoming krijgt. Voor een individuele tegemoetkoming (dus bij niet-opname in een rust- of verzorgingstehuis) is die periode minimum 1 jaar en maximum 3 jaar. Drie maanden voor het verlopen van de einddatum moet je dan opnieuw een aanvraag doen en moet er opnieuw een BEL-profiel worden opgesteld om na te gaan of je nog steeds als zwaar zorgbehoevend beschouwd kan worden. Om geen onderbreking te hebben in de uitkering van je tegemoetkoming is het belangrijk je aanvraag tijdig te doen, want er is – net als bij nieuwe aanvragen – een ‘wachttijd’ van vier maanden.

Meer informatie vind je op: http://vlaamsezorgkas.be/aanvragen_FAQ.aspx

En een heldere uitleg over het verschil tussen een tegemoetkoming van de zorgkas en de ‘mantelzorgpremies’ die sommige provincies en gemeenten uitkeren vind je dan weer hier: http://www.mantelzorg.be/2012/02/vlaamse-zorgverzekering-nog-steeds-vragen-en-verwarring/

Advertenties

4 reacties op Aanvraag tegemoetkoming Vlaamse zorgverzekering (zorgkas – ook wel eens (onterecht) mantelzorgpremie genoemd))

 1. Francione zegt:

  wij hebben dit tot 3 maal toe moeten aanvragen . de derde keer is het goedgekeurd , nochthans was de gezondheidstoestand van moeder gedurende de drie pogingen hetzelflde . Speelt de leeftijd dan misschien een rol voor hulp behoefend te zij ???

  Like

  • Ik denk – en let wel, dit is mijn persoonlijke mening – niet dat leeftijd een rol speelt, maar dat het veeleer ligt aan de ‘quotering’ waarbij de gemachtigde indicatiesteller zelf moet bepalen welke score hij toekent per criterium. Wanneer iemand een eerste keer niet wordt ‘goedgekeurd’ en een tweede keer wel, dan kan het zijn dat er bijvoorbeeld voor eenzelfde criterium (bijvoorbeeld zichzelf kunnen aankleden) de eerste keer een 2 en de volgende keer een drie – afhankelijk van de interpretatie of de manier waarop het verwoord wordt door de zorgbehoevende of diens mantelzorger – werd toegekend, en dit kan al het verschil maken tussen wél of niet in aanmerking komen voor de tegemoetkoming… zeker voor diegenen die nét op de grens zitten. Toch heb ik ook niét de indruk dat de toekenning van de score per criterium zomaar ‘willekeur’ is en afhankelijk is van de interpretatie van de indicatiesteller… maar we zijn en blijven allemaal mensen en die laten zich nu eenmaal niet zo makkelijk in tabelletjes en cijfertjes vertalen…

   Like

 2. Josiane Melchior zegt:

  Beste Martine,
  Ik heb de goedkeuring gekregen van het Riziv dat mijn aanvraag voor hulp van derden aanvaard is vanaf 27 mei 2015 tot en met 31 mei 2025,tot aan mijn pensioen leeftijd dus.Verandert dat iets aan mijn andere tegemoetkomingen(fod heeft me maar 10 punten gegeven) en de voor de zorgpremie had ik maar 32 bel-score.
  Vriendelijk bedankt.

  Like

 3. Voor zover ik weet niet.
  Martine

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s