Onze zorg in eigen handen


cubigo logo“We worden met z’n allen steeds ouder, de wachtrijen worden langer en de kosten lopen op. Er is nood aan een nieuw zorgmodel waarbij we allemaal meer controle en regie over ons leven en onze zorg opnemen.” Dat is de eerste alinea op de website van Cubigo… een online platform  dat precies deze evolutie ondersteunt.

Als mantelzorger voor mijn mentaal gehandicapte schoonbroer, had ik in 2010 het geluk om de ‘zorgsite’ van ShareCare.nl te leren kennen (zie Hoe ik de ‘zorgsite’ van ShareCare.nl ontdekte.). Die zorgsite gaf me als ‘regelende’ mantelzorger de kans om op een relatief eenvoudige manier de zorg voor mijn schoonbroer – en alles wat daarmee gepaard ging – op een digitale manier te delen en te regelen met iedereen in zijn zorgnetwerk. Nu had ik het geluk dat ik die zorgsite een hele tijd gratis mocht gebruiken en uitproberen, want het ging wel om een ‘betalende’ site. Inmiddels ben ik geen mantelzorger meer voor mijn schoonbroer, maar eigenlijk heb ik al die tijd toch wel enigszins zitten wachten op een gelijkaardig Belgisch initiatief. Gewoon omdat ik er altijd ben in blijven geloven dat zo’n applicatie écht kan helpen om mensen langer en béter zelfstandig te laten wonen

En nu is er dus Cubigo… enigszins vergelijkbaar met die Nederlandse zorgsite van destijds, maar toch ook weer héél anders. Eigenlijk nóg meer toegespitst op de éigen regie en een langere en grotere zelfstandigheid met nog méér kansen op eenvoudig sociaal contact… ook voor diegenen die min of meer aan huis gebonden zijn. En tegelijkertijd toch ook handig voor mantelzorgers.

Maar dan valt het me toch ook meteen op dat de bemerking die ik destijds bij die Nederlandse zorgsite had, ook nu bij Cubigo van toepassing is. Het is namelijk zo dat zo’n online zorgplatform eigenlijk alleen maar zijn nut ten volle kan bewijzen wanneer er voldoende mensen uit het (zorg)netwerk van de ‘hulpbehoevende’ aangesloten zijn. Je zou het eigenlijk kunnen vergelijken met Facebook. Stel dat jij de enige uit je omgeving, uit je familie en uit je kennissenkring bent die op Facebook zit… en voor het overige zijn er alleen maar mensen uit andere provincies of zelfs andere landen. De kans dat je dan heel erg actief bent op Facebook of geneigd bent om te kijken of er iets interessants te lezen valt, is dan héél erg klein, denk ik. Zo is het dus ook met Cubigo. Hoe méér mensen uit je eigen (zorg)netwerk of uit het zorgnetwerk van je bejaarde en/of zieke ouders of buren er aangesloten zij, hoe béter het hele systeem gaat werken. Het succes hangt dus van ONS af… van mij, van jou, van ons allemaal. En hoe méér en vaker wij de vraag zullen stellen aan de officiële zorgverstrekkers om mee op de kar te springen, hoe groter de kans is dat dit tot volle capaciteit kan uitgroeien

En dan ben ik héél erg blij om te zien dat het beetje bij beetje de goede kant uitgaat. Want sinds 21 februari kan je ook de CM-Zorgapp via Cubigo gebruiken. En ook Samana (zowel Nationaal als enkele plaatselijke afdelingen) en Okra zijn reeds aangesloten. Daarbij zijn héél veel van de aangeboden functies volledig gratis. Zo heb je heel eenvoudig toegang tot belangrijke informatie ivm thuiszorg en dergelijke, maar ook ivm de plaatselijke verenigingen in je omgeving en de activiteiten die ze organiseren. Verder kan je er op een eenvoudige en veilige manier contact houden met je contactpersonen… en zelfs eenvoudig een afspraak maken bij je huisarts, op voorwaarde natuurlijk dat die zich ook aansluit. En dat zou absoluut nuttig kunnen zijn. Want in één van de ‘cubes’ heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de metingen van je bloeddruk, hartslag, bloedsuikerwaarden, gewicht, enz… bij te houden en zelfs in een grafiek weer te geven. Wanneer je dan  je huisarts (of verpleegkundige)  toegang geeft tot die gegevens, dan heeft die – nog voor hij bij je binnenkomt – al een algemeen beeld van die belangrijke waarden. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog heel wat ‘ontspannende’ mogelijkheden. Zo heb je héél eenvoudig toegang tot het nieuws uit je omgeving. Ook filmpjes kijken of muziek luisteren via you-tube, het spelen van een kaartspelletje of deelnemen aan een discussie op een privé-forum… het kan allemaal! En dat alles volledig gratis en zonder dat je een internetcursus moet gaan volgen. Want zelfs mensen zonder enige computerkennis kunnen hiermee overweg… zowel op de computer, als op een tablet als op een smartphone.

En mocht je later hulpbehoevender worden en bijvoorbeeld nood hebben aan een personenalarm, een medicatieschema met aansluitend een medicatieherinnering… dan is dat alles in hetzelfde systeem beschikbaar. Ook kan er een communicatieschriftje opgestart worden waarin al jouw thuiszorgdiensten alle belangrijke informatie bundelen en kunnen raadplegen. Okee, die diensten zijn dan wel betalend… maar het mooie is wel dat alles ivm met je ‘zorg’ in één systeem is geïntegreerd.

Ik heb dus maar één raad: registreer je zo snel mogelijk… en laat je daarbij vooral niet afschrikken door het feit dat je in het begin misschien de enige bent uit jouw netwerk. Maar als dat zo is, blijf dan ook zeker niet bij de pakken zitten en nodig mensen uit je omgeving zéker uit om zich ook te registreren… want alleen op die manier kunnen we tot een goed werkende ‘Zorgapp’ komen. Registreren is ook héél eenvoudig:

  1. je registreert je gewoon via Cubigo en gaat nadien zélf op zoek naar contacten en verenigingen uit je omgeving
  2. je registreert je via CM (nadien log je dan altijd bij Cubigo in met je CM-login-gegevens). Als bonus krijg je de mogelijkheid tot ‘videobellen met CM’ en ‘Skype-videobellen’. Verder wordt er ook meteen een cube ‘communicatieschriftje’ toegevoegd aan je startscherm.
  3. je wordt uitgenodigd door een plaatselijke afdeling van Samana of Okra om deel te nemen aan het onlineplatform Cubigo. Je krijgt dan een inlogformuliertje waarmee je je eerst even moet registreren. Als bonus krijg je dan meteen de cube van die vereniging op je startscherm zodat je heel eenvoudig toegang hebt tot alle informatie die zij ter beschikking stellen en eventuele privé-fora.

Rest me maar één afscheidszin: tot ziens op Cubigo. En mocht je graag door Samana Leefdaal uitgenodigd worden… vul dan even het contactformulier hier in en dan stuur ik je met plezier een uitnodiging!

 

Advertenties

Over Martine Vangaver

ben passioneel bezig met het ijveren voor meer toegankelijkheid van de sociale voorzieningen voor de meest zorgbehoevenden in onze maatschappij en schrijf daarover op https://martinevangaver.wordpress.com/ Verder ben ik als voorzitster van Ziekenzorg CM Leefdaal (vanaf 24 september Samana) even passioneel bezig met de verjonging en vernieuwing van onze plaatselijke werking
Dit bericht werd geplaatst in mantelzorg, Samana, Wegwijzer, ziekenzorg CM en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s