Kennen jullie deze al?


de Pijnlijn scannen0002In België hebben we heel wat telefonische hulplijnen waar je terecht kan voor een luisterend oor wanneer het je allemaal even te veel wordt. De ene hulplijn al wat bekender dan de andere. Denk maar aan tele-onthaal, teleblok en de zelfmoordlijn. Daar heeft iedereen wellicht wel al eens over gehoord. Maar de Pijnlijn en de Mantelzorgtelefoon… kennen jullie die al?

Als chronisch pijnpatiënt wéét ik dat er momenten zijn waarop de pijn je hele denken en je hele ‘zijn’, bijna overneemt. En dan hebben we vaak vele goedbedoelende, meelevende en begripvolle mensen in onze omgeving… maar soms is dat – jammer genoeg – gewoon niet genoeg. Soms heb je nu eenmaal nood aan iemand die echt wéét wat je doormaakt… iemand die wéét wat je voelt… een lotgenoot. Maar waar vind je die?

de PijnlijnBij de Pijnlijn dus. Een initiatief van de Vlaamse Pijnliga. De Pijnlijn is een telefonische hulplijn waar een lotgenoot naar je verhaal luistert… Je kan de Pijnlijn iedere werkdag bereiken tussen 10 en 12u en van 13 tot 16u op het nummer 078/159 160 (voor een 078-nummer betaal je de kostprijs van een zonaal gesprek).

En dan is er nog de Mantelzorgtelefoon. Diegenen die mijn verhaal als mantelzorger voor wijlen mijn schoonmoeder en mijn schoonbroer hier gevolgd hebben, weten dat ook ik momenten gehad heb dat het me allemaal wat teveel werd. Jammer dat ik toen nog niet gehoord had over de Mantelzorgtelefoon… want het had me vast deugd gedaan. Okee, ik kon altijd wel terecht bij mijn man en bij vrienden… maar soms voel je je daar ook niet echt goed bij… dat je steeds dezelfde mensen ‘verveelt’ met de zorgen en frustraties die je soms als mantelzorger ervaart. Maar waar moet je anders terecht?

de Mantelzorgtelefoon

Wel daarvoor is er dus de Mantelzorgtelefoon van Ziekenzorg CM. Want op tijd je verhaal eens kunnen doen, helpt je om de zorg vol te houden. De Mantelzorgtelefoon wordt iedere werkdag van 10 tot 12 en van 13 tot 16 uur bemand door vrijwilligers die luisteren naar wat mantelzorgers echt bezig houdt. Meer info vind je op www.ziekenzorg.be.

Twee hele mooie initiatieven dus… Helpen jullie mee om wat meer bekendheid te geven aan deze beide hulplijnen?

Advertenties

Over Martine Vangaver

ben passioneel bezig met het ijveren voor meer toegankelijkheid van de sociale voorzieningen voor de meest zorgbehoevenden in onze maatschappij en schrijf daarover op https://martinevangaver.wordpress.com/ Verder ben ik als voorzitster van Ziekenzorg CM Leefdaal (vanaf 24 september Samana) even passioneel bezig met de verjonging en vernieuwing van onze plaatselijke werking
Dit bericht werd geplaatst in België, mantelzorg, Wegwijzer en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s