De nieuwe wetgeving omtrent ‘voorlopige bewindvoering’


Nieuwe wetOp 1 september 2014 werd de nieuwe reglementering inzake de ‘voorlopige bewindvoering’ van kracht. We spreken nu overigens ook over de ‘rechterlijke bescherming’ in plaats van ‘voorlopig bewind’. Deze materie wordt geregeld door de  wet van 17 maart 2013 tot hervorming van de regelingen inzake onbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsstatus die strookt met de menselijke waardigheid.

Zoals ik hier reeds eerder schreef, heeft de invoering van de nieuwe wetgeving op 1 september 2014 heel wat wijzigingen met zich gebracht. Op dit moment zitten we ook echt nog in een soort van overgangsfase, zeker wat de reeds lopende dossiers betreft. De materie is ook voor mij zeer uitgebreid en omdat ik enerzijds zelf geen ervaring heb met deze nieuwe regelgeving en ik ook zeker geen verkeerde informatie wil meegeven, moet ik me hier (zeker voorlopig) dan ook noodgedwongen beperken tot het louter meegeven van de verwijzingen naar de vigerende reglementering. Voor meer informatie en specifieke vragen over de toepassing van de nieuwe wetgeving kan je je het beste wenden tot de griffie van het Vredegerecht.

Wie graag de wet van 17 maart 2013 tot hervorming van de regelingen inzake onbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsstatus die strookt met de menselijke waardigheid, in zijn geheel leest, vindt die hier.

De  wetgeving ivm de ‘rechterlijke bescherming’ (vroeger ‘voorlopig bewind’ genoemd) is terug te vinden in de artikels 488/1 tot en met 502 van het Burgerlijk Wetboek (voor de geconsolideerde wetgeving, klik hier en dan doorscrollen naar artikel 488/1 en volgende).

Naast een volledig nieuwe wetgeving en procedure, werden er bij Koninklijk Besluit ook nieuwe modellen van verzoekschriften en dergelijke bepaald. Zo vind je in het Belgisch Staatsblad van 2 september 2014 het KB van 31 augustus 2014 tot vaststelling van de inhoud en de vorm van modellen van verslagen, van vereenvoudigde boekhouding en van verzoekschrift ter uitvoering van de artikelen   498/3, § 4, 499/6, 5e lid en 499/14 §4 van het Burgerlijk Wetboek en van het artikel 1240, 8e lid, van het Gerechtelijke Wetboek.

Om alle nuttige informatie zoveel mogelijk te bundelen en te zorgen dat iedereen alles makkelijk terugvindt, zal ik trachten om zo snel mogelijk ook de tabbladen ‘modelformulieren’, ‘procedures’ en ‘veel gestelde vragen’ (opnieuw) aan te vullen met de verwijzingen naar de geldende reglementering en met gratis te downloaden modellen van verslagen en verzoekschriften.

Advertenties

Over Martine Vangaver

ben passioneel bezig met het ijveren voor meer toegankelijkheid van de sociale voorzieningen voor de meest zorgbehoevenden in onze maatschappij en schrijf daarover op https://martinevangaver.wordpress.com/ Verder ben ik als voorzitster van Ziekenzorg CM Leefdaal (vanaf 24 september Samana) even passioneel bezig met de verjonging en vernieuwing van onze plaatselijke werking
Dit bericht werd geplaatst in voorlopig bewindvoering, Wegwijzer en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s